Pomen okrevanja in regeneracije po vadbi

Okrevanje po vadbi je bistvenega pomena za obnovo mišic in tkiv ter tudi za krepitev telesne moči. Izredno velik pomen ima na primer okrevanje po treningu s težkimi utežmi .Mišice potrebujejo od 24 ur do 28 ur, da se popravijo in obnovijo. Če si ne vzamemo dovolj časa za regeneracijo, se lahko zgodi, da pride do razgradnje tkiva, namesto da pride do grajenja mišične mase. Pri treningih z utežmi to pomeni, da nikoli ne smete vaditi istih mišičnih skupin dva dni zapored.

Metod okrevanja je toliko, kot je športnikov. Vsaka vadba ima svoj način okrevanja in regeneracije. Vsak profesionalni in rekreativni športnik ima svoje načine, preko katerih sprosti celotno telo in poskrbi, da bo na naslednjem treningu še bolj učinkovit. Sledi nekaj najpogostejših priporočil strokovnjakov.

Nadomestite izgubljeno tekočino in uživajte zdravo prehrano

Med vadbo izgubite veliko tekočine in v idealnem primeru bi jo morali nadomestiti med vadbo, toda polnjenje po vadbi je enostaven način za okrevanje. Voda podpira vsako presnovno funkcijo in prenos hranil v telesu, obilica vode pa bo izboljšala vsako telesno funkcijo. Ustrezno nadomeščanje tekočine je še pomembnejše za vzdržljive športnike, ki med urami znojenja izgubijo velike količine vode.

Po izpraznitvi zalog energije z vadbo morate natočiti gorivo, če pričakujete, da si bo telo opomoglo, popravilo tkiv, okrepitev in pripravo na naslednji izziv. To je še bolj pomembno, če dan za dnem izvajate vzdržljivostno vajo ali poskušate zgraditi mišice. V idealnem primeru bi morali poskusiti jesti v 60 minutah po koncu vadbe in se prepričati, da ste vključili nekaj visoko kakovostnih beljakovin in ogljikovih hidratov.

Privoščite si počitek, sprostitev in masažo

Čas je eden najboljših načinov za obnovitev (ozdravitev) skoraj vseh bolezni ali poškodb, kar deluje tudi po težkem treningu. Vaše telo ima neverjetno sposobnost, da poskrbi zase, če mu dopustite nekaj časa. Počitek po naporni vadbi omogoča, da se postopek popravila in okrevanja odvija po naravni hitrosti. To ni edino, kar lahko ali bi morali storiti za spodbujanje okrevanja, toda včasih je najlažje narediti nič. Po težkem treningu razmislite o nežnem raztezanju. To je preprost in hiter način, kako si mišice opomorejo. Privoščite si masažo, saj boste tako poskrbeli za izboljšanje cirkulacije ter si privoščili popolno sprostitev telesa. S pomočjo masažne pištole si lahko sami poskrbite za popolno regeneracijo telesa. Na spletni strani wook.si boste lahko izbirali med različnimi modeli masažnih pištol, ki bodo poskrbele za idealno sprostitev po napornem treningu.

Leave a Reply